Vlada prihvatila Program energetske obnove zgrada javnog sektora za razdoblje od 2016. do 2020.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Na 24. sjednici Vlade Republike Hrvatske razgovaralo se o Programu energetske obnove zgrada javnog sektora za razdoblje između 2016. i 2020. godine. Program je prihvaćen, a izradili su ga članovi Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja.

Središnji cilj spomenutog programa je energetska obnova zgrada javnog sektora, posebice onih u kojima se obavljaju sljedeće društvene djelatnosti: odgoj, obrazovanje, prosvjeta, znanosti, kultura, sport, zdravstvo i socijalna skrb. Energetskom obnovom u takovim objektima bi se smanjila potrošnja energije do 70%, a godišnje bi se uštedjelo i do 50 GWh.

Sufinanciranje programa prihvatio je i Europski fond za regionalni razvoj, te su za njegovu provedbu osigurali 211,8 milijuna eura.

Programom će se postići smanjenje opterećenja za okoliš jer zgrade javnog sektora imaju značajne potencijale za uštedu energije i troškova. Također, od javnog se sektora očekuje da svojim djelovanjem osigura ulaganja i promjenu ponašanja korisnika za slična ulaganja u ostale kategorije zgrada.

Uz financijske uštede, Program će se usmjeriti ka smanjenju emisija stakleničkih plinova, najprije emisija CO2 koje imaju globalne učinke. Smanjenje štetnih emisija ima naravno korisne učinke na zdravlje građana i okoliš.

Ovim Programom potaknuti će se investicija koja će imati pozitivan učinak na državi proračun, te će se također doprinijeti rastu zapošljavanja u obrtnom i građevinskom sektoru, inženjerskim djelatnostima i proizvodnji građevinskih proizvoda. Hrvatska će također provedbom Programa ispuniti obvezu koju je prihvatila svojim zakonodavstvom usklađenim s Direktivom  2012/27/EU o energetskoj učinkovitosti,  a to je da će, počevši od 1. siječnja 2014., svake godine obnoviti 3% ukupne površine poda grijanih i/ili hlađenih zgrada u vlasništvu i uporabi središnje vlasti, odnosno da će alternativnim pristupom postići uštedu energije u zgradama središnje vlasti jednak uštedama energije dobivenima stopom obnove od 3%.

Program možete preuzeti OVDJE.

Izvor: MGIPU