izrada certifikata iznajmljivači smještaja

Za godinu dana energetski certifikat obvezan za izajmljivače

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

energetski certifikat za iznajmljivače smještajaSvi privatni iznajmljivači čiji su stanovi i sobe površine veće od 50 metara kvadratnih od 1. siječnja 2016. moraju posjedovati energetski certifikat. Ova obveza je ista i ne razlikuje obrte, fizičke osobe ili trgovačka društva.

Ova obveza ide na ruku tvrtkama i osobama ovlaštenim za izdavanje energetskih certifikata – prema navodima portala poslovni.hr procjena ukupnih izdvajanja za energetske certifikate i provođenje energetskog certificiranja ovih objekata iznosi oko 54 milijuna kuna. Pravilnikom o energetskim pregledima građevina i energetskom certificiranju zgrada privatni smještajni kapaciteti ulaze u zakonsku kategoriju kao “Pojedinačne samostalne uporabne cjeline zgrada koje se iznajmljuju, daju na leasing ili u zakup”, te “moraju imati važeći energetski certifikat dostupan na uvid najmoprimcu ili zakupcu prije sklapanja ugovora o iznajmljivanju, leasingu ili zakupu, i to od 1. siječnja 2016. godine.

Procjenjuje se da u Hrvatskoj postoji oko 60 tisuća objekata u kućanstvima koji se iznajmljuju turistima što obuhvaća sobe i apartmane. Kako su sobe rijetko kada veće od 50 kvadrata možemo reći da se ova obveza uglavnom tiče iznajmljivača apartmana. Procjena od 54 milijuna kuna temelji se na pretpostavci da je svaki treći objekt od navedenih 60 tisuća površine veće od 50 kvadratnih metara i na iznosu od 2700 kuna za energetski certifikat. Valja napomenuti da je cijena energetskog certificiranja i izrade certifikata definirana slobodnim tržištem pa je konačna cijena izrade certifikata vjerojatno znanto manja od navedene. No i dalje, ova obveza obećava novu navalu na izradu energetskih certifikata u drugoj polovici ove godine i povećanje prihoda ovlaštenih tvrtki i pojedinaca, prvenstveno na Jadranu, a zatim i u ostatku Hrvatske.

Ova obveza se tiče i onih objekata koji se većinu godine koriste za stanovanje, dok ih tokom sezone vlasnici iznajmljuju turistima. Hoće li izloženi energetski certifikati utjecati na uspjeh iznajmljivanja pojedinih objekata saznat ćemo sljedeće godine.