Zagreb i okolica – 12781 ugrađen razdjelnik topline

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Razdjelnike topline u starim zgradama koje se griju na gradsku Toplanu i koji jamče pravedniju raspodjelu potrošnje i pravednije račune do sada je ugradilo 12.781 od 100 000 potrošača (u 201 od 2000 zgrada) u Zagrebu, Velikoj Gorici, Samoboru i Zaprešiću. U istim zgradama, u kojima je dio potrošača ugradio razdjelnike, 1674 potrošača to nije napravilo pa će ove zime, umjesto pravednijih računa u skladu s njihovom potrošnjom, dobiti “kazne”, odnosno računi će im biti uvećani.

Penali na 67 posto računa

razdjelnici-topline– Za krajnje kupce toplinske energije koji nisu ugradili razdjelnike topline, a njihov je stambeni ili poslovni prostor spojen na zajedničko mjerilo toplinske energije na kojem je većina ostalih suvlasnika ugradila razdjelnike, od 1. rujna 2014. primjenjuje se korekcijski faktor isporučene toplinske energije 1,5 – kazao je Robert Krklec, direktor Toplane. Objasnio je da je riječ o penalima te se tim korisnicima naplaćuje 50 posto više isporučene energije nego što bi trebalo prema kvadraturi stana, s ciljem da se odluče za razdjelnike. Krklec pojašnjava da taj namet nije izmislila Toplana, već se radi o odluci Ministarstva gospodarstva kako bi građani ugradili razdjelnike prije isteka rokova, a to su kraj 2015. za stanare u zgradama s više od 70 stanova te kraj 2016. za manje zgrade. Svi koji taj rok prekorače mogu očekivati kazne od 10 do 50 tisuća kuna, znatno više od troška ugradnje samih razdjelnika.

– Navedenim krajnjim kupcima neće doći do porasta ukupnog mjesečnog troška iskaznog na računima za toplinsku energiju za 50 posto, već će se udvostručiti samo dio troška koji se odnosi na količinu isporučene toplinske energije. Osim tog troška, ukupni mjesečni račun činit će i trošak za snagu i naknada za djelatnost opskrbe toplinskom energijom te naknada za djelatnost kupca toplinske energije – kazao je Krklec. Dodao je da od navedenih elemenata na godišnjoj razini najveći dio troška za toplinsku energiju za pojedini stan ili poslovni prostor, otprilike 67 posto, odnosi se na stavku za isporučenu toplinsku energiju.

Kod susjeda manji računi

Da su kazne zaista dodatni motiv, potvrdili su iz tvrtke Brunata, koja je u Zagrebu ugradila razdjelnike u oko 6000 stanova.

– Ljudi su skeptični, no ove smo godine imali rekordan broj takozvanih naknadnih priključaka. Vidjeli su kod susjeda da razdjelnici imaju smisla, a kako im prijete još veći računi, odlučuju se i sami ih ugraditi – kazala je Jasmina Mimica iz tvrtke Brunata.

Izvor: vecernji.hr.