Zelena gradnja – najveća učinkovitost, najmanji utjecaj na okoliš

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

zelena-gradnjaZelena gradnja podrazumijeva kompletni proces od projektiranja, gradnje, uporabe, održavanja i obnove objekata. Temelji se na principu održivosti, dok se kod kvalifikacije gradnje u sklopu međunarodnog certificiranja u obzir uzima čitav niz faktora, poput iskorištenja građevinskog zemljišta i zbrinjavanja građevinskog otpada, povezanosti sa susjedstvom, dostupnih servisa korisnicima objekta, utjecaja na krajobraz, ambijent interijera, emisije stakleničkih plinova, energetske učinkovitosti, korištenja obnovljivih izvora, način potrošnje i količina potrošene vode – sve zajedno, faktore koji utječu na objekt kroz sve njegove faze trajanja.

Kroz zelenu gradnju želi se podići kvaliteta stanovanja i smanjiti utjecaj na okoliš, a u konačnici i smanjiti troškove korištenja objekta. Kroz ostvarivanje energetskih ušteda smanjuju se i emisije stakleničkih plinova što doprinosi globalnom očuvanju okoliša, a korisnik objekta ostvaruje dugoročne financijske uštede. Ovakvi objekti u pravilu privlače kvalitetnije najmoprimce i ostvaruju veću vrijednost zgrade i pružaju veći komfor svojim korisnicima. Zgrade građene na principu zelene gradnje mogu dobiti i međunarodne certifikate poput LEED, BREEAM, DGNB, koji jamče i veću prodajnu cijenu i mogućnost postizanja boljih uvjeta kod davanja objekata u zakup.

Zelena gradnja je trend koji tek predstoji u građevinskom sektoru u Hrvatskoj. Za očekivati je da će većina objekata izgrađenih po principu zelene gradnje u početku biti poslovnog karaktera, no s vremenom će se proširiti i na privatni sektor. Ovaj standard u izgradnji jamčit će objekte s vrlo povoljnim energetskim certifikatima zbog čega bi trebali biti privlačniji krajnjim kupcima.